IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street записа първата печеливша сесия за 2023 година

Търговията се настрои позитивно едва след разпространението на стенограмата на последното заседание на Фед

23:33 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Фондовите пазари отвъд Океана записаха първата си сесия на зелена територия за 2023 година. Търговията започна оптимистично, но бързо настроенията се смениха. Пазарите се настроиха позитивно едва след разпространение на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, пише CNBC.

Институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, ще запази агресивността си в борбата с инфлацията и членовете ѝ планират високите лихви да останат още известно време, докато не се прояви ефектът им, става ясно от срещата през декември. Статистически данни показват, че трудовият пазар в САЩ остава силен в последните 30 месеца, въпреки мерките на централните банкери.

Така Dow Jones отчита ръст от 0,4% до 33 269,77 пункта. За S&P 500 повишението е от 0,75% до 3852,97 пункта, след като всички 11 сектора в състава му завършиха на с повишения.

Nasdaq, в чийто състав преобладават технологични компании, достигна до ниво от 10 458,76 пункта, или ръст от 0,69 на сто.

Акциите на Amazon поевтиняха с 0,8% до цена от 85,14 долара за брой, след като оценка на UBS показва, че книжата са надценени на фона на очакван спад на търсенето на облачна инфраструктура. Сред големите печеливши днес обаче е GE HealthCare Technologies, чиито акции се търгуваха при цена от 60,49 долара, или ръст от малко над 8 на сто.

На петролните пазари обаче настроенията са мрачни - суровината поевтиня с 5 на сто на фона на очаквания за световна рецесия и забавяне на китайската икономика заради растящия брой случаи на коронавируса.

За европейския сорт Brent това е първото толкова съществено процентно намаление на цената за първите два дни от новата година от началото на 1991 година насам. Само за първите два дни на годината, в които се търгува суровината, цената пада с 9,4 на сто.

Контрактите на Brent-а затвориха сесията при цена от 77,84 долара за барел, което представлява понижение от 5,2%. Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 5,3% до 72,84 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0605 долара за брой. Стойността на британския паунд достигна ниво от 1,2054 долара.

Цената на златото запази тренда от сутрешните часове - ценният медал поскъпва с 0,84% до 1861,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още